Sosyal Yazılımlar için Ontoloji Tabanlı Mahremiyet Yönetimi

Sosyal yazılımlar, genelde Web üzerinde çalışan, kullanıcıların birbirlerine bir sosyal ağ ya da benzeri bir örgüt modeliyle bağlı oldukları yazılımlardır. Bu yazılımlar, gündelik sosyal ilişkilerin yürütülmesinden, karmaşık iş süreçlerinin yürütülmesine kadar birçok farklı ortamlarda çok sayıda kullanıcı tarafından kullanılmaktadır. Örneğin, sadece Facebook.com'un bir milyardan fazla kullanıcısı vardır. Bu yazılımlar kullanıcıların yoğun içerik paylaştıkları sistemlerdir. Paylaşılan içerik, yazılımı kullanan bir grup kullanıcı için paylaşılır ve diğer kişilerin bu içerikten haberdar olması istenmez. Bu kullanıcıların temel bir mahremiyet hakkıdır. Oysa görülmektedir ki, birçok durumda, sosyal yazılım kullanıcılarının mahremiyetleri değişik şekillerde ihlal edilmektedir. Bu bir kişinin temel mahremiyet hakkını ihlal ettiği gibi (ör. istenmeyen bir resmin ortaya çıkması), bazı durumlarda güvenlik sorunlarına (ör. kredi kartı bilgisinin paylaşılması), bazı durumlarda buluş haklarının ihlali sorunlarına (ör. şirket içinde paylaşılan bir ürünün dışarı sızması) ve değişik başka sonuçlara yol açar. Bu sebeple, insanların bu kadar yoğun kullandıkları sosyal yazılımlarda, kullanıcıların mahremiyetlerinin korunması büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan, kullanıcıların kendi mahremiyet isteklerini kaydedecek, bunları sosyal yazılımların uygulayıp uygulamadığını kontrol edecek ve gerektiğinde kendilerine yol gösterecek akıllı yazılımlara ihtiyaçları vardır. Bu projenin amacı, mahremiyeti koruma odaklı akıllı yazılımlar geliştirmek için gerekli bileşenleri tasarlamak, bunları kullanacak metodları geliştirmek, ve metodların entegre edildiği bir yazılım ortaya çıkarmaktır.

Funding Institution:

Tubitak

Principal Investigator / Project Partner:

Pınar Yolum

Date: