"de/da" Takıntısı

Bölümümüzden iki son sınıf lisans öğrencisi hasan.ozturkatboun.edu.tr (Hasan Öztürk) ve alperen.degirmenciatboun.edu.tr (Alperen Değirmenci) , çoğumuzun sinir bozucu bulduğu bir Türkçe yazım hatasını çözmek konusunda insanların ve sinir ağlarının davranışlarını karşılaştıran bir deneyi barındıran bir web uygulamasını yayına aldı. Araştırdığımız yazım hatası yer bildiren ve bitişik yazılan ‘-de/-da’ ekinin, "de/da" bağlacında olduğu gibi sözcükten ayrı yazılması, veya bunun tersi. Geçtiğimiz yıl, yine bir son sınıf öğrencisi tarafından bu hatanın düzeltilmesi için bir sinir modeli geliştirilmişti. Bu modele dayanarak kurulan yazım hatası düzelticisi piyasada bulunan diğer yazım hatası düzelticilerine göre daha üstün bir performans sergileme başarısı göstermişti.

İlgili web sitesi ve ona eşlik eden yazım hatası düzelticisi bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencileri Hasan Öztürk ve Alperen Değirmenci'nin Suzan Üsküdarlı ile birlikte yürüttükleri bitirme projesinin çıktısı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Onur Güngör ise araştırmada yardımcı danışman olarak görev yaptı.

Projenin odak noktası, geliştirilen yazım hatası düzelticisinin yaptığı tahminleri otomatik bir açıklama yöntemi kullanarak açıklayabilmekti. Bu açıklama yönteminin geçerliliği için kanıt toplamak üzere web sitesindeki deney yapıldı.

Deney ve geliştirilen yazım hatası düzelticisi hem sosyal medyada hem de geleneksel basında geniş ilgi gördü. Bu ilgi sayesinde 450 üzerinde kullanıcı deneyi tamamladı. Ek olarak, yazım hatası düzelticisi ile de 92 bin cümle için sınandı.

Çalışmanın ön bulguları sinir modelinin ve kullanıcıların tahminleri arasında bir tutarlılık bulunduğuna işaret ediyor. Daha ayrıntılı bir analiz yayına hazırlanıyor.

Web uygulaması:
http://dedatakintisi.derlem.com/

Proje danışmanları: onurguatboun.edu.tr (Onur Güngör), Doktora öğrencisi and Dr. suzan.uskudarliatboun.edu.tr (Suzan Uskudarli).

 

 

Bize Ulaşın

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi,
34342 Bebek, İstanbul, Türkiye

  • Telefon: +90 212 359 45 23/24
  • Faks: +90 212 2872461
 

Bizi takip edin

Sosyal Medya hesaplarımızı izleyerek bölümdeki gelişmeleri takip edebilirsiniz